בבית הספר מרחב מייקרס (Makers) המאפשר לתלמידים ולתלמידות לחוות למידה מבוססת עשייה ויצירה בידיים, למידה התנסותית ממוקדת מוצר שמאפשרת ניסוי, תהייה וטעייה.

המייקר או מייקרית, בעברית 'עשיין' או 'עשיינית', הם.ן מי שמייצרים.ות באופן עצמאי וכתחביב מוצרים הנותנים מענה לצורך. מטרתו של מייקרס בעולם האמיתי היא לתת מענה לצורך אמיתי. לעומת זאת המייקרס בחינוך נועד לתת לתלמידים.ות של היום את ארגז הכלים שיהיו נחוצים להם.ן בעולם התעסוקה של מחר. המייקרס הוא פלטפורמה נהדרת להבניה של מיומנויות אלו. התלמידים.ות בונים.ות מוצר כדי לתת מענה לצורך מדומה, לרוב מבוסס על סיפור הרלוונטי ליום-יום שלהם.

המגמה של פתיחת מרחבי מייקרים משתלבת בשתי מגמות נוספות המהוות את עיקר ההתחדשות בחינוך: למידה מותאמת אישית ולמידה מבוססת פרוייקטים (או מסעות הלמידה, כפי שאנו קוראות לכך). שילוב המייקרס מעשיר את הלמידה הבית-ספרית בתכנים חדשים בתחומים אומנותיים, עיצוביים וטכנולוגיים. מסעות הלמידה מתאימים לעולם המייקרס שכן הם מעודדים את התלמידים.ות ליצור בעצמם.ן תוצרים פיזיים שונים.

מה שהופך את מרחבי המייקרים לשונים מחדרי המלאכה של פעם, זה השילוב המיוחד בין עשייה ויצירה לבין רכיבים וכלים טכנולוגיים. כך תמצאו אצלנו בחדר המייקרס מרחב אמנות, מרחב נגרות, מוצרי חשמל לפירוק, חלקים להרכבה, מברגים, פטישים, רכיבים אלקטרוניים, מעגלים חשמליים ועוד. כל אלו יוצרים מרחב לבנייה ממשית של תוצרים פיזיים, אשר רלוונטיים באופן ישיר לחיי התלמידים.ות.


דוגמאות לפעילות מייקרס


ציור בחוט ומסמרים

כאן למדו תלמידי כיתות ב' כיצד לעבוד עם פטיש מסמר, פלייר, נייר שיוף וכמובן עץ. בהמשך שרטטו ותכננו צורה סגורה ובין מסמר למסמר, מתחו בין הנקודות את חוט הרקמה. גם אם הצורה שנבחרה היא לעיתים אותה צורה (כוכב, לב) כל אחד בחר את שילוב הצבעים הייחודי לו ויצר עבודה מקורית. 

בניית טוטם ממוחזר

תלמידי כיתה ג' יצרו יחד טוטם ייחודי ממסכות העשויות מבקבוקי פלסטיק, פקקים, חלקי צעצועים, מקלדות, שבמקום להיזרק לאשפה הובאו על ידי ההורים לבית הספר ופורקו על ידם לחלקים. הצבעים העזים של הפלסטיק והצורות השונות שימשו עבורנו להשראה ביצירה זו. מכיוון שפלסטיק הוא עמיד לאורך שנים העמוד שיצרנו יכול לעמוד גם בחוץ. התלמידים.ות למדו להשתמש בפילי הדבק, לקדוח במקדחה, לחתוך באמצעות קטר ולהבריג ברגים – כל מה שנדרש לחבר דברים לכדי מבנה אחד.

מכונית עם גלגלים

המשימה שקיבלו התלמידים.ות הייתה לבנות מכונית מגלגלים שונים ולבדוק עד כמה מהר נוסע הרכב שבנו.

בניית רובוט מקשקש

התלמידים.ות קיבלו קופסת פטריות, טושים ומעגל חשמלי המחובר לסוללות והיו צריכים.ות לבנות בעזרתם רובוט מקשקש. כל אחד או אחת לפי הבנתו.ה.

מציור למוצר

במפגש בחירה זה התנסו התלמידים.ות בתכנון מוצר והדפסתו במדפסת תלת מימד, אותה הביא לשיעורים אייל ניר, הורה לתלמיד בבית הספר. אייל וקרן, המורה למייקרס, למדו את התלמידים מהי מדפסת תלת ממד ואיך היא פועלת. התלמידים.ות תכננו וציירו סימניה וראו כיצד היא הופכת למוצר שימושי.


הכנת בצק מוליך

תלמידי כיתות א'-ג' למדו כיצד להכין בצק מוליך המדליק נורות חשמל.


יצירת כרטיס ברכה מאיר

תלמידי ב'-ד' למדו על מרכיבי המעגל החשמלי. כל תלמיד.ה יצר.ה וצייר.ה כרטיס ברכה בהתאם לתחומי העניין ואז החליט.ה באיזה חלק בציורו תידלק נורה ובאיזה צבע. בהתאם תוכנן המעגל בחלק הפנימי של הכרטיס ושורטט בעיפרון באופן כזה שיהיה אפשר לסגור מעגל ולהדליק את הנורה וגם לפתוח את המעגל ולכבות אותה. למעשה בעזרת קיפול קטן בפינת הכרטיס יצרנו מפסק למעגל. כדי שהמעגל החשמלי יהיה שטוח ויוכל להסתתר בתוך הכרטיס בקלות: החלפנו את חוטי החשמל הרגילים בסרטי נחושת דביקים ומוליכים. מקור הכוח שלנו היה סוללת מטבע שטוחה והנורה היתה נורת לד קטנה במגוון צבעים.

מה אפשר לעשות עם אטב?

כיתות א' מתנסות בפעילות בחדר המייקרס.